Köszöntő

Kedves Látogató!

Üdvözöljük a Bátonyterenyei kistérség honlapján. Ismerkedjen meg a kistérség településeivel, tájékozódjon az aktualitásokról, tekintse meg képgalériánkat.

Reméljük, hogy az oldal segít figyelemmel kísérni az Önt érintő és érdeklő, a térséggel kapcsolatos eseményeket. Jó böngészést kívánunk!

 

Bátonyterenye

A ma kb. 14 000 lakosú kisváros a Mátra lábánál fekszik. Kisterenye, Nagybátony, Szúpatak, Szorospatak és Maconka alkotja közigazgatási területét.

 

 A város térsége már a bronzkor második felében i. e. 1500-körül lakott volt, amelyet jelentős archeológiai lelőhelyek bizonyítanak, első írásos emléke viszont csak 1216-ból származik. A 18-19. században két jelentős nemesi család birtokolta a településeket, az Almássyak és a Gyürkyek. A város legfőbb nevezetessége a késő barokk, hagymakupolás Gyürky-Solymossy kastély és annak angolparkja. Az épületet 1790 körül építtette a Gyürky család. A kastély a város északi végén, Kisterenye településrészen fekszik a helyi vasútállomás mögött. A kastélyban a településről elszármazott id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész "Fába faragott élet" címet viselő állandó emlékkiállítása tekinthető meg. A park bejáratánál egy 19. századi védett lakóház áll, ez a Palóc Tájház, benne helytörténeti gyűjtemény található. Látogatókat előzetes bejelentkezés alapján fogadnak (32/353-877)

 

A Szent István király tiszteletére szentelt római katolikus templom Maconkán értékes műemlék. A 14. században épült egyhajós, gótikus, barokk építmény. A szentélyben 1971-ben feltárt, 15. századi, jó állapotban megmaradt faliképek vannak. Bejelentkezéssel látogatható (32/355-950)

 

Barják Gyula képeslapmúzeuma igazi időutazást kínál a látogatóknak. A kis magánmúzeumban különösen értékes a történelmi Nógrád vármegye településeit bemutató anyag, ami nemcsak a 19-20. század fordulójának hangulatát tükrözi, hanem felidézi a vidék érdekességeit is. Bátonyterenye, Alkotmány út 24. (Templommal szemben)
Tel: 32 / 353-146. Nyitva tartás: egész évben H-P: 1600-1900 és Szo-V: 0900-2100

A horgászat szerelmeseinek körében évről évre nagyobb népszerűségnek örvend a Maconkai Víztározó. Gazdag és változatos halállományával és csodálatos természeti környezetével a térség egyik legfőbb vonzerejévé nőtte ki magát. Mára nemzetközi szinten is elismert horgászvíz, évente 15-18 nívós versenyt szerveznek a sport megszállottjainak. Információ: 30/229-5177 vagy Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

A városból szép kirándulásokat lehet tenni akár a Mátra, akár a Cserhát hegység lankái közé. Szorospatakon keresztül kijelölt turistaút vezet Ágasvár ma már alig látható romjához. Ha útközben megszomjazna a fáradt vándor, kortyolhat Bec-kút forrásából, Ágasvár csúcsára érve pedig megpihenhet a turistaházban.
Bátonyterenye és környéke igen kedvelt vidék a vadászok körében is, a terület vadállománya kitűnő.

 

A weblapról

A honlap elkészítése "A Bátonyterenyei kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése" című ÁROP 1.1.5/C projekt keretében valósult meg.A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával valósul meg.

Kedvezményezett: Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása (3070 Bátonyterenye, Városház út 2.)

Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság (1016 BUDAPEST, Gellérthegy u. 30-32. Tel.: (01) 224-3100)
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség


 
Támogatja a2010 Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása | Minden jog fenntartva!