Köszöntő

Kedves Látogató!

Üdvözöljük a Bátonyterenyei kistérség honlapján. Ismerkedjen meg a kistérség településeivel, tájékozódjon az aktualitásokról, tekintse meg képgalériánkat.

Reméljük, hogy az oldal segít figyelemmel kísérni az Önt érintő és érdeklő, a térséggel kapcsolatos eseményeket. Jó böngészést kívánunk!

 

Települések
Szuha

A festői környezetben fekvő Szuha a Kikerics hegy alatt, a Galya patak völgyében húzódik meg. 

Hosszan elnyúló, egyutcás falucska, település történeti ritkaság. A környezõ erdőségből 14 ha természetvédelmi terület. Mátraalmás a Magas-Mátra északi oldalán fekvő, Szuhához tartozó település. Részben szlovák lakosságú. Eredeti neve Szuhahuta volt. Mára igazi kis üdülőfaluvá vált.

 
Nemti

Nemti szép fekvésű, hegyvidéki falu, a Mátra kelet-nyugati irányú hegyvonulatában, Nógrád megye keleti szélén. A település létrehozásában nagy szerepe volt a falun átvezető útvonalnak, amelyen a szláv törzsek vonulhattak át. 

Feltehető, hogy Nemti már Szent István király idejében is mint egyházas hely szerepelt. Az idelátogatónak lehetősége nyílik erdei sétákra, kerékpáros túrákra. A csodálatos erdei környezetben található, tiszta levegőjű település kedvelt pihenőhely. A faluban fennmaradt néhány múlt századi, jellegzetes népi lakóház. A településen nagy hagyománya van a palóc népviseletnek.

 

 
Nagykeresztúr

Árnyas ligetek, virágos rétek, nyárfaerdők szegélyezik a falut. 

A faluhoz tartozó Krakkó puszta természeti értéke a tánctér az ún. Majális lapos, valamint egyedi növény- és állatvilága. Báró Podmaniczky Andor és Géza családi kriptája is itt áll, köré épült az ősi temető, ahol az 1700-as évekből származó fejfák ma is láthatók. 1997-ben közadakozásból készült el az ökomenikus templom, melyet 1996-ban szenteltek fel. A templom melletti fa harangtoronyba Kisfaludról került a lélekharang, amelynek felirata "Anno 1322 Losoncz".

 
Nagybárkány

A falu közelében, a Cserhát dombjai között elnyúló, mocsaras Nádas-tó különféle tőzegmohák tenyészhelye. A védett terület a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet része. Nagybárkányon keresztül halad az országos Kék túra útvonala, mely főként nyaranta, igen sok turistát vonz.

Szálláshely igénylésére a szomszédos Lucfalván és Sámsonházán van lehetőség. A festői környék, a jó levegő, a csodálatos panoráma s a vendégszerető helybéliek várják az idelátogatókat. Az első írásos említés szerint 1265-ben a Rátót nembeli Porcz István kapta adományként, aki a Nógrád megye történetében évszázadokig szerepet játszó Pásztohi, Tari és Kazai Kakas családok őse volt. 1416-ban Bárkány László, 1472-ben Guthi Országh Mihály nádor és a Nánai Kompolthy család birtokába került. 1524-ben Pásztohi Ferenc és Zsigmond birtokolta, 1598-ban pedig Pásztohi Gergelyé. Plébániája 1332-37 ben már fennállott, de a mostani templom csak 1883-ban épült. 1889-ben nagy tűzvész pusztított a településen. Az itt álló, tűztől óvó Szent Flórián szobor egy korábbi tragédiának állít emléket.

 
Mátraverebély

Ősfalujának román alapokra épített kora gótikus temploma Magyarország egyik legjelentősebb műemléke. Először 1329-ben említették. Falait 15. századi gótikus freskók díszítik, kőből faragott szószéke pedig késő reneszánsz stílusú. 

Eredeti jellegét máig őrzi, de végleges formáját 1830 körül kapta. Szentkút Ferences kolostora és temploma csodálatos hegyvidéki környezetével az egyházi és a világi turizmus egyik bázisa. Magyarország egyik legfontosabb Szűz-Mária kegyhelye található itt. Kialakulásáról több legenda is szól. Templomát Almásy János építtette az 1700-as évek közepén. Itt található Almásy László (az "Angol beteg") családi sírboltja. 1970-ben a pápa „Basilica minor”, azaz „kis bazilika” címmel ruházta fel az épületet. Szentkúton több mint hatvan gyógyulást jegyeztek fel. 2006-ban megkapta a „Nemzeti Kegyhely” rangot.

 
« ElsőElőző123KövetkezőUtolsó »

1. oldal / 3

A weblapról

A honlap elkészítése "A Bátonyterenyei kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése" című ÁROP 1.1.5/C projekt keretében valósult meg.A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával valósul meg.

Kedvezményezett: Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása (3070 Bátonyterenye, Városház út 2.)

Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság (1016 BUDAPEST, Gellérthegy u. 30-32. Tel.: (01) 224-3100)
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség


 
Támogatja a2010 Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása | Minden jog fenntartva!